530 511 021

Zavolejte nám (Po-Pá 7:00-15:30)

Články

Hipoterapie – seznam českých hiporehabilitačních center

28.01.2024 209x přečteno

Sdílet



Hipoterapie je jednou za čtyř součástí hiporehabilitace (hiporehabilitace je nadřazeným oborem, který se soustředí i např. i na pedagogickou a sociální praxi). S hipoterapií se můžeme z hiporehabilitačních oborů setkat nejčastěji a to nejen v rámci fyzioterapie (pomáhá lidem se zhoršenou hybností ať už se jedná o vrozený nebo poúrazový problém). Současně se hipoterapie čím dál tím častěji využívá také v rámci psychologické a psychiatrické léčby, a pomáhá tak dětem i dospělým s depresemi, úzkostmi, ale také například se zvládáním příznaků ADHD.

Hipoterapie – seznam českých hiporehabilitačních center

Protože se jedná o velmi důležitou součást práce s koňmi, která může mít na život lidí skutečně pozitivní vliv, dali jsme dohromady seznam hipoterapeutických center, na které se můžete v případě, že tuto léčbu vyhledáváte, obrátit.
 

Centrum Kociánka
 


 

Hipoterapie, aktivity s využitím koní a animoterapie s malými a hospodářskými zvířaty provozované v Centru Kociánka jsou finančně podporované Nadačním fondem Kociánka. Náklady na tuto činnost dosahují ročně přes 200 000 Kč. Tyto činnosti, které zlepšují zdravotní stav klientů Centra Kociánka, jsou z větší části závislé na finančních darech právnických i soukromých osob.
 

AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ – terapie, která využívá pozitivního působení kontaktu s koněm, zážitku z jízdy na koni a na psychiku člověka. Terapie je zaměřena na dlouhodobější a cílenější působení na osobnost uživatele a jeho sociální dovednosti.

CANISTERAPIE – je speciální forma animoterapie využívající pozitivního působení psa na člověka. Působí v rovině rozvoje motoriky s atributem rehabilitační péče.

ANIMOTERAPIE S MALÝMI ZVÍŘATY A S HOSPODÁŘSKÝMI ZVÍŘATY – využíváme chov drobných zvířat přímo v zařízení. Při této metodě lze úspěšně zapojit prvky péče o zvíře nebo strukturování pracovních návyků.
 

Kontakt
Kociánka 93/2,
612 47 Brno
Česká republika

telefon recepce: 515504201
e-mail: info@kocianka.cz


Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé


 

V současné době máme k dispozici čtyři koně - dva huculské, jednoho kladrubského a jednoho slezského norika, kteří  absolvovali specializační zkoušky ČHS pro koně a pony zařazené do hiporehabilitace a mají osvědčení České hiporehabilitační společnosti.

Kontakt
Košumberk 80
538 54 Luže

tel: 469 648 147
email: info@hamzova-lecebna.cz

 

 Majoránek hiporehabilitace

Pomáháme tělesně handicapovaným dětem, dětem s autismem, mentální retardací, problémy v komunikaci atd. Rádi se staneme Vaším partnerem v oblasti hipoterapie i hiporehabilitace, a ukážeme Vám jak může kontakt s koněm a pobyt v okouzlující krajině jižních Čech pomoci Vašim handicapovaným dětem rozvinout jejich potenciál.

Kontakt
Božetice 45
399 01
Tel.: 773 153 192
Email: avk.majoranek@seznam.cz


Česká hiporehabilitační společnost

Česká hiporehabilitační společnost, z.s. (ČHS) v roce 2021 oslavila 30 let od svého založení. Hlavním cílem je podporovat kvalitní a bezpečnou hiporehabilitační praxi se zaměřením na zlepšení kvality života dětí a dospělých se zdravotním znevýhodněním, jejich rodinných příslušníků a pečovatelů.

ČHS v roce 2023 sdružuje desítky individuálních členů a přes 70 hiporehabilitačních center z celé ČR, rozdělených do 4 kategorií. Více informací zde
 

PONYPRO z.s.

Nezisková organizace s názvem Ponypro z.s.,která byla založena v roce 2017 Marií Navrátilovou a Pavlou Marešovou, dvěma ženami, které mají vášeň pro koně a jejich schopnost pomáhat lidem.

Ponypro z.s. nabízí různé služby, včetně:

  • Hipoterapie: Jedná se o typ terapie, která využívá koně k pomoci lidem s různými fyzickými, emocionálními a duševními zdravotními problémy.
  • Vzdělávací semináře: Ponypro z.s. nabízí semináře na různá témata týkající se koní, včetně péče o koně, jízdy na koni a jezdectví.
  • Sociální akce: Ponypro z.s. pořádá různé společenské akce, jako jsou jízdy na ponících, vyjížďky na traktoru a prohlídky chlévů.

Organizace sídlí v Popovicích, Česká republika. Můžete se s nimi spojit telefonicky nebo e-mailem pomocí informací na jejich webových stránkách.

Kontakt:

Marie Navrátilová
Popovice 130
664 61 Rajhrad
+420 775 024 949 Maruška


Pavla Marešová
Sobotovice 89
664 67 Syrovice
+420 608 476 325 Pavla

E-mail
spolek@ponypro.cz
Facebook
 

Ranč Kopaniny


 

Ranč Kopaniny se nachází v Drahanské vrchovině, asi 20 km od Vyškova. Je to ideální místo pro odpočinek, relax a zábavu.  Nabízí širokou škálu aktivit, včetně:

  • Vyjížďky na koních
  • Jezdecké kroužky
  • Letní tábory
  • Hipoterapie
  • Poníky pro děti
  • Pobytové víkendy
  • Ubytování

Ranč je obklopen krásnou přírodou. V okolí je mnoho lesů, luk a potoků. Ranč Kopaniny je ideálním místem pro všechny, kteří hledají odpočinek, relax a zábavu. Na ranči se můžete setkat s přátelskými lidmi a užít si krásnou přírodu.

Kontakt
Lenka Motalová (roz. Sotolářová) – vyjížďky na koních, jezdecké kroužky, tábory a další akce 

Tel. číslo: +420 739 903 116
E-mail: L.SOTOLAROVA@SEZNAM.CZ (všechno malým písmem)

Bronislav Sotolář – majitel ranče (ustájení koní, ubytování)

Tel. číslo +420 603 222 410
Facebook
 


Jezdecký spolek HOBIT 

 

Jezdecký spolek HOBIT Domašov navazuje na dlouholetou činnost farmy Jitky a Freda Bednářových v Domašově. Nyní  působí opět na farmě JaF v Domašově pod vedením Jitky Bednářové Smíškové.

Jezdecký spolek má nyní jen několik členů stálých a mnoho externích kamarádů. Učí nejenom děti a dospěláky nejenom z okolí využívat přirozenou komunikaci při hrách i sportu, ale pomáhá i koním znovu najít svůj vztah k lidem. Působí také na českou jezdeckou společnost osvětou o péči o bosá kopyta koní a přirozený chov koní vůbec. Ve spolupráci s Českou hiporehabilitační společností pomáháme s pomocí koní osobám se zdravotním znevýhodněním a specifickými potřebami.

Kontakt
Jezdecký spolek HOBIT
Domašov
Tály 143
664 83

Předsedkyně spolku: Mgr. Jitka Bednářová Smíšková
bednarova.jitka@gmail.com
773 618 635



Asistenční jednorožec

Naši klienti jsou většinou senioři. Kvůli zdravotnímu stavu k nám nemůžou přijet, proto vyrážíme s asistenčním koněm Sagittkou za nimi. Návštěvu připravujeme podle potřeb a možností klientů. Sagittka nemá žádný problém s následováním invalidního vozíku, člověka s chodítkem ani s berlemi. U ležících klientů přistupuje až k lůžku a trpělivě čeká, jak se setkání vyvine. Přítomnost velkého zvířete působí terapeuticky sama o sobě. Prospěšná může být i v těchto oblastech:

  • aktivizace klientů – skrze péči o zvíře snadno motivujeme klienty k pohybu. S dopomocí zkouší koně čistit nebo krmit a nenásilně tím procvičují motoriku. Kontakt s teplou koňskou srstí uklidňuje, klienti ho vyhledávají a mají rádi
  • komunikace – asistenční kůň pomáhá zahájení komunikace. Je to nepřehlédnutelné téma hovoru. Klienti často začínají sami vyprávět své příběhy a vzpomínky spojené s koňmi. Často vystupují na povrch skryté emoce, naše návštěva bývá plná úsměvů, ale i slz
  • individuální přístup – každá návštěva je jiná. Připravujeme ji podle potřeb a možností klientů. Sagi velmi dobře chápe pohybová omezení klientů a umí se jim přizpůsobit. Svůj klid a trpělivost dokáže předávat i ostatním

Kontakt

asistencni.jednorozec@gmail.com
Facebook 
+420 775 755 201


SPOLU HIPOREHABILITACE z.s.

Jsme hiporehabilitační středisko SPOLU HIPOREHABILITACE z.s. a našim posláním je pomocí koní zlepšovat kvalitu života našich klientů a pomáhat jim dosáhnout svých cílů a snů.
Nabízíme individuální i skupinové hiporehabilitační programy .A protože víme, že každý člověk je jedinečný a zaslouží si individuální přístup nabízíme dětem i dospělým se zdravotním či sociálním znevýhodněním, nejen profesionální péči a podporu v oblasti hiporehabilitace, ale také přátelskou atmosféru plnou pochopení a lidskosti.

Pokud teprve zvažujete, zda je hiporehabilitace pro vás to pravé, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tady pro vás. 
Těšíme se na setkání s Vámi!
Tým hiporehabilitačního střediska SPOLU HIPOREHABILITACE z.s

Kontakt:
Hiporehabilitaci provozujeme na Ranči Loučka
Na Nivě 1449
666 02 Předklášteří
info@spolu-hiporehabilitace.cz
Tel. 777 423 330
www.spolu-hiporehabilitace.cz
https://www.facebook.com/SPOLUhiporehabilitace

 

Bonanza Vendolí, z.ú.



Bonanza Vendolí, z.ú. je nezisková organizace založená v r. 2004. V regionu Svitavska se soustředí na
pomoc a podporu dětem a jejich rodinám v sociálně nepříznivé situaci. Bonanza se v průběhu let stala
certifikovaným hiporehabilitačním střediskem a ve svých programech ve velké míře využívá metody
hiporehabilitace v pedagogické a sociální praxi.

Aktuálně máme k dispozici čtyři koně, kteří absolvovali Specializační zkoušky pro koně a pony
zařazené do hiporehabilitace.

Kontakt:
Bonanza Vendolí, z.ú.
Vendolí 18
569 14 Vendolí
Mgr. Lenka Buchtová – 608 218 847

www.osbonanza.cz
info@osbonanza.cz


Sdružení CHEWAL, z.s.
 



Sdružení CHEWAL, z.s., bylo založeno v roce 2001 s cílem poskytovat hiporehabilitaci. Od té doby jsme se rozrostli a nyní se věnujeme ročně přibližně 300 klientům, z nichž více než 30 jsou pravidelní stálí klienti. Specializujeme se na hipoterapii, aktivity s využitím koní (AVK), kombinaci obou metod a logopedii na koních. Naše hlavní poslání je pomáhat našim klientům prostřednictvím terapeutických aktivit s koni.

Kontakty
č.p. 1280
739 95 Bystřice

IČ: 265 31 607
DIČ: CZ-265 31 607
Číslo účtu: 27-4652650277/0100
Bank. spojení: Komerční banka, a.s. - exp. Třinec

Tel.: +420 552 321 407
Fax: +420 552 321 406
E-mail: alice@chewal.cz


ASINUS

Když jsme si koupili dům na Vysočině, kupovali jsme ho s tím, že tam budeme mít i nějaká zvířata. Přemýšleli jsme, zda na nevyužité ploše za domem, na které byla smrkové a náletové dřeviny, budeme chovat spárkatou zvěř, jako například daňky, nebo ovce či kozy. Protože jsme se zatím hospodářského výtěžku zřekli, zvítězili nakonec oslíci. Řekli jsme si, že až přijde ta doba, kdy budou muset tahat pluh nebo vlečku, tak budou v podstatě hospodářsky využití.

Kontakty:
OS ASINUS
Řídelov 38
588 56 Řídelov


Majitelka/Chovatelka
MVDr. Dagmar Nedorostová
+420 737 267 459
dnedorostova@seznam.cz

 

Líbil se vám tento článek? Pošlete ho dál...



Porovnání produktů zavřít

Zboží bylo přidáno do porovnání produktů.

Vytvořte si účet

a získejte spoustu výhod

  • Přehled objednávek
  • Soutěže a akce jen pro členy
  • Věrnostní program

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.